Expoziție – Evadare prin muzică

EVADARE PRIN MUZICĂ
Viorica Ciucanu
08-30 mai 2023

Galeria Art-Hoc vernisează luni, 8 mai, expoziția artistei Viorica Ciucanu, cu cea mai recentă serie de lucrări, întrunite sub numele EVADARE PRIN MUZICĂ.
Proiectul expozițional este un subpunct al unui vast concept artistic -Complexitatea umană -demarat în urmă cu 10 ani, și care a avut la bază 3 piloni: religia, știința și arta.

Aflată la a douăzecea expoziție, și prima în Timișoara, Viorica Ciucanu prezintă în premieră o selecție de lucrări inspirate de dragostea sa pentru muzică. Artista face apel la muzica clasică, amintind nume celebre precum Cella Delavrancea, Sergiu Celibidache, Gheorghe Zamfir și George Enescu, dar aduce și detalii foarte personale: imaginea tânărului artist Maximilian Koch și compoziția muzicală Child in Time a trupei Deep Purple.

“Muzica este arta de a gândi cu sunete. Nimeni nu știe dacă muzica a fost inventată înaintea limbajului sau în același timp.
Ea ne însoțește în viață și regăsim momente din viață în anumite melodii. Eu fac legătura dintre muzică și culoare.”- Viorica Ciucanu

În tehnici și instrumente de lucru cu care deja ne-a obișnuit, ulei pe pânză, abordând un Expresionism abstract, Viorica Ciucanu aduce cromatic fragmentarea narativă a gestului, conturând clarobscurul specific unei săli de concert. Deslușim în pictura ei chipuri și instrumente incomplet redate, abia zărite in lumina difuză a scenei, care te invită să le conturezi. Detaliile întrerupte de umbre au scopul vădit de a nu distrage atenția de la sunetul muzicii, menit să învăluie și să cuprindă audiența.

Aplombul cromatic contrastant e temperat. Accentul cade asupra preocupării pentru compoziție, deloc întâmplător, dorindu-se realizarea unei punți între demersul conceptual al imaginii redate și transmiterea unei realități auditive, recreată mental de privitor.

Viorica Ciucanu nu își dorește să genereze doar o reprezentare vizuală, apelând la distorsionarea intenționată, ci un întreg limbaj senzorial universal. Imaginea și sunetul sunt așezate pe același piedestal si înnobilate cu puterea de a fi percepute și translatate de către toți receptorii lor.

Expoziția este deschisă în perioada 08-30 mai 2023.

VIORICA CIUCANU este absolventă a Facultății de Artă și Design din cadrul Universității Naționale de Artă George Enescu Iași, Secția Pictură, și membră a Filialei U.A.P.R. Neamț.

Cu nouăsprezece expoziții personale, din 2010 până în prezent, în galerii din România (Piatra Neamț, Iași, București) și din afară (Ottawa-Canada), cât și peste o sută de expoziții de grup, prezentă în tabere de creație din Bulgaria (Balcic), Italia (Perugia, Siena, Asissi, Arezzo, Florența, Sardinia) și Turcia (Kusadasi), dar și în unsprezece bienale din România și Italia, Viorica Ciucanu poate fi considerată un artist de referință în peisajul artei contemporane românești.

Curator Ana-Maria Ilie